De Wolf heeft vandaag de Tweede Kamer bezocht. Hij had een kennismakingsgesprek met Kamerleden die zich bezighouden met werkloosheid.

De Wolf (53) werd eerder dit jaar gevraagd als boegbeeld voor werkzoekende vijftigplussers. Hij zei dat hij aanvankelijk dacht dat hij met Bananasplit te maken had, toen hij werd benaderd.

De oud-voetballer vertelde dat hij de afgelopen maanden veel gesprekken heeft gevoerd met werkzoekenden die soms honderden keren hebben gesolliciteerd, maar nauwelijks respons krijgen. “Dat doet wat met je”, zei hij. Hij probeert hen te adviseren en weer gemotiveerd te maken.

864x486 (1)

Hij praat ook veel met werkgevers. Die houdt hij naar eigen zeggen vaak een spiegel voor. “Ik tackel ze dan met: u bent zelf toch ook vijftigplusser? Waarom dan dat vooroordeel. En als je naar mij kijkt, kun je toch ook niet zeggen dat ik niet fit ben?”

Schouderklopje

Minister Asscher schreef in april aan de Tweede Kamer dat De Wolf een daadkrachtig persoon is. In zijn ogen is de voetballer een man die werkgevers, werknemers en werkzoekenden “streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen. Juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben”.

Asscher vindt een boegbeeld voor oudere werklozen belangrijk omdat 50-plussers moeilijk een nieuwe baan vinden. “De kans op langdurige werkloosheid is voor 50-plussers bijna twee keer zo groot als gemiddeld.”