UWV: aantal vacatures stijgt tot bijna 1 miljoen

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam ANP

Het aantal vacatures neemt sneller toe dan eerder voorspeld, dankzij de economische groei. Dat staat in de nieuwe landelijke arbeidsprognose van uitkeringsinstantie UWV. Vooral het aantal flexbanen groeit snel.

Uitkeringsinstantie UWV verwacht 965.000 vacatures in 2017, bijna evenveel als net voor de crisis, toen het aantal openstaande banen net boven een miljoen per jaar lag. Het is een 4 procent stijging ten opzichte van 2016. De toename van 2015 op 2016 was driemaal zo groot: 12 procent.

Stijging aantal vacatures

Waar zit de groei?

Het aantal vacatures steeg in 2016 sterker dan verwacht, doordat veel bedrijven uitbreiden en veel mensen van baan wisselen. De groei zit vooral in de tijdelijke contracten, uitzendkrachten en zzp’ers. Bij uitzendbureaus neemt het aantal banen toe met ruim 8 procent. Vooral in de zorg, horeca, detailhandel en dienstverlening is er steeds meer werk beschikbaar. Met name doordat consumenten steeds meer geld uitgeven.

In sommige sectoren is er sprake van krapte. Zo zijn vacatures in de ict en techniek soms moeilijk te vervullen. Andere sectoren, zoals de financiële sector en het openbaar bestuur, profiteren juist niet van de aantrekkende arbeidsmarkt.

Minder uitkeringen

De economische groei en het stijgende aantal banen leiden ook tot minder werkloosheid. Het aantal instromingen in de WW en het aantal lopende WW-uitkeringen daalt naar verwachting met ruim tien procent ten opzichte van vorig jaar. De overheid is daardoor een half miljard euro minder kwijt aan WW-uitkeringen.

Eerder maakte het CBS al bekend dat het aantal werklozen de afgelopen tijd opnieuw sneller daalde.

Bron: NOS.nl