Uit het AD van 19 oktober 2016

Bedrijven in de regio kampen structureel met een tekort aan ICT’ers. Nu de crisis ten einde is, ontstaan meer en meer banen in deze sector. Het lukt bedrijven echter niet om voldoende geschoold personeel te vinden, zowel voor lagere als hogere functies. Het aantal banen in beroepen als programmeur, systeembeheerder en data- en securityspecialist blijft stijgen.
uwv
Daarbij zitten veel mensen werkloos thuis, waaronder ‘ouderen’ die al heel wat jaartje ervaring hebben in de ICT-branche. Zij kennen nét de nieuwste snufjes uit het vak niet, terwijl ze wel over veel vaardigheden beschikken. ,,Er is sprake van een enorme mismatch”, zegt Frans van Kreuningen van uitzendbureau Tempo Team. Dagelijks kloppen bedrijven bij hem aan omdat ze zoeken naar technici en ICT’ers. ,,Maar personeel dat exact voldoet aan de eisen kunnen wij geregeld niet leveren.”

Onnodig
Zonde én onnodig, meent Van Kreuningen. ,,Veel voormalig ICT’ers kunnen met een beetje extra kennis namelijk wél aan de vraag voldoen. Sinds vorige maand scholen we oudere werklozen – het grootste deel was voorheen werkzaam als informaticus, anderen hadden een administratieve baan – bij tot ICT’er van deze tijd. Om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, volgen ze bij ons een opleiding tot javadeveloper, programmeur en systeembeheerder.”

Om te opleiding aan te kunnen bieden, werkt Tempo Team samen met het UWV, het ministerie van Sociale Zaken, de vakbond FNV en de gemeente Den Haag. ,,Wij hebben zicht op openstaande vacatures bij bedrijven, de andere organisaties beschikken over de werkloosheidsbestanden en het geld om de opleiding te financieren.”

Sinds september zitten twee groepen werkloze leerlingen van 45 tot 65 jaar in de schoolbanken. Vier dagen in de week krijgen ze les in het opleidingscentrum aan het Spui. De vijfde dag spijkeren ze thuis hun kennis bij. In twee jaar tijd worden in totaal zestig mannen en vrouwen opgeleid. De studenten hopen met hun certificaten snel weer aan de bak te kunnen in de ICT-branche.